1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Hitte-overlast in zorginstellingen

 

Ouderen lopen tijdens warme periodes een verhoogde kans op het ontwikkelen van hittegerelateerde gezondheidseffecten en met name op overlijden. Ouderen in zorginstellingen zijn nog gevoeliger voor het ontwikkelen van hittegerelateerde gezondheidsklachten, omdat zij vaker lijden aan chronische ziekten en ook vaker problemen hebben met mobiliteit en zelfzorg, en daardoor voor hun dagelijkse verzorging afhankelijk zijn van zorgverleners.


Hoewel bekend is dat er meer ouderen in zorginstellingen overlijden in warme periodes, is niet bekend hoe warm het in zorginstellingen kan worden. Daarom heeft GGD Gelderland-Midden, in samenwerking met gemeente Arnhem, gedurende de zomer van 2013 temperatuurmetingen uitgevoerd in 6 zorginstellingen.


De resultaten laten zien dat in 4 van de 6 onderzochte zorginstellingen sprake is van een probleem met hitte en klimaatbeheersing. Dit kan leiden tot hittegerelateerde gezondheidseffecten bij de bewoners van de betreffende zorginstellingen. Uit de resultaten kan ook voorzichtig worden geconcludeerd dat zorginstellingen gehuisvest in nieuwe gebouwen voorzien van een goed functionerend klimaatbeheerssysteem het beste in staat zijn de binnenluchttemperatuur tijdens een hittegolf te beheersen.

 

Het eindrapport over de verrichte metingen vindt u hier.

Het eindrapport over de beleving van hitte vindt u hier.

 

Zie ook de factsheet en de presentatie.

 

 

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.